Historia ze smakiem

O nas

Od ogórka do kompleksu gastronomicznego

Historia marki Braks rozpoczęła się w roku, w którym do Polski z wizytą przybył prezydent USA Bill Clinton, a w telewizji wyemitowano pierwszy odcinek serialu Moda na Sukces. Był rok 1994. Amerykańskie skojarzenia to nie przypadek – bistro serwujące smaczne i szybkie dania było swoistą nowością na lokalnym rynku gastronomicznym i jak się później miało okazać strzałem w dziesiątkę. Co więcej, okoliczności powstania Braksa i jego dalszy rozwój przypominają typowy „american dream”.
Zaczęło się od baru szybkiej obsługi zlokalizowanym w... autobusie marki jelcz, tzw. ogórze. Dziś pod marką Braks kryją się dwa nowoczesne bistra, kameralna sala bankietowa i duży ogród letni. Braks przez lata ugruntował sobie również pozycję lidera na regionalnym runku cateringowym. Firma z sukcesami obsługuje wydarzenia rangi międzynarodowej, jak chociażby odbywające się w Mysłowicach Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej. Braks na stałe współpracuje między innymi z Katowickim Holdingiem Węglowym, Biurem Minister Rozwoju Regionalnego, Miastem Mysłowice, firmami General Beton i Selgros oraz koncernem Coca Cola.


Istotną rolę w filozofii firmy odgrywa działalność filantropijna. Braks wspiera organizacje pozarządowe i stowarzyszenia, drużyny sportowe, wydarzenia kulturalne i akcje charytatywne. Nie sposób nie wspomnieć o najmłodszym dziecku firmy Braks – kompleksie bankietowo-konferencyjnym Szyb Bończyk, który w szybkim czasie wyodrębnił się jako zupełnie nowa marka na regionalnym rynku gastronomicznym.

Kontakt

ul. ks. N. Bończyka 13

41-400 Mysłowice

tel. 519 116 714

Pełen smak, całą dobę

Jak wygląda typowy dzień w Bistro Braks? Moglibyśmy napisać, że nigdy się nie kończy. Jesteśmy otwarci 24 godziny na dobę.

Zajrzyj do nas